clock Пон-Пет 10-18h, Саб 10-14h

Кој град е првото светско наследство на УНЕСКО во светот?

blog-photo

Краков беше првото светско наследство на УНЕСКО во светот

Стариот град на Краков е првиот град во светот кој добил УНЕСКО признание и е воедно изгласан за еден од најубавите градови во светот. Титулата на УНЕСКО ја добил благодарение на три урбани ансамбли кои го формираат историскиот центар на Краков е тоа се : средновековниот град, комплексот Вавел Хил и градот Казимиерз и предградието Стардом. УНЕСКО го опишува како „еден од најистакнатите примери на европското урбанистичко планирање, кој се карактеризира со хармоничен развој и акумулација на карактеристики што ги претставуваат сите архитектонски стилови од раната романескна до модернистичките периоди“.

Краков некогаш бил главен град на Полска

Краков бил главен град на Полска од 1038 до 1596 година кога Сигизмунд III Васа го пренел својот кралски двор во Варшава, која потоа станала главен град. Краков бил и главен град на Големото Војводство Краков од 1846 до 1918 година, уште една причина зашто Краков треба да ви биде на листата на места кои треба да ги посетите.

Многу сцени за филмот Шиндлеровата листа од Стивен Спилбергсе снимени во Краков. Една локација за снимање бил квартот Казимиерз, кој е еврејскиот округ Краков каде Евреите од градот историски живееле пред избувнувањето на војната. Друга локација за снимање била улицата Straszewskiego 7, која Спилберг ја користел како надворешност за станот на Оскар Шиндлер. Можете да ја посетите и поранешната фабрика за емајл на Оскар Шиндлер, која денес е музеј и има постојана изложба со наслов Краков под нацистичка окупација 1939-1945 година.

Рудник Виличка во Полска се наоѓа еден од најстарите рудници за сол во светот, кој произведувал сол од тринаесеттиот век до 2007 година.

Рудникот, популарно наречен „Подземна солена катедрала на Полска“, е длабок 327 метри и е долг речиси 300 километри со бројни подземни галерии. Овие галерии слични на лавиринт имаат различни простории и капели издлабени од сол со прекрасни скулптури кои ја отсликуваат историјата на каменоломот.

Истражување на рудникот

Откријте ја фасцинантната историја на рудникот за сол Wieliczka додека истражувате 3,5 километри подземни премини, вклучувајќи 22 комори со подземни езера, стари алатки и машини. Ќе видите и разни скулптури и ниски релјефи издлабени од сол од рударите.

Капелата Сент Кинга е највозбудливиот елемент на рудникот. Оваа 54-метарска врежана просторија осветлена со големи кристални лустери и декорација на база на сол го одзема здивот. Многу Полјаци се венчаат овде.

Постојат неколку начини за истражување на рудникот во зависност од вашата желба. Постојат и специфични рути достапни за мали групи како рударската рута, патеката на аџиите, специјална посета прилагодена за семејствата и турнеја која ќе ги открие сите мистерии на рудникот за сол Виличка.

Доколку сакате да го посетите овој уникатен град, погледнете ја нашата програма

Краков

logo