clock Пон-Пет 10-18h, Саб 10-14h

Дали знатете какви се цените на Сицилија?

blog-photo

Сицилија е преубав италијански остров, најголем на Средоземното море и густо населе. Она е омилено место за туристи и патници од целиот свет, бидејќи е духот на Медитеранот, со многу специфична култура и традиција.

Во однос на тоа што нашиот стандарт е многу понизок од европскиот стандартот, со тоа на сите патувања мораме да го искалкулираме нашиот буџет, за да си поминеме убаво, да посетиме се што треба да се посети. Сицилија не спаѓа во скапа дестинација. Поради тоа немора да имате и да одвојувате големо богатство за да ја посетите Сицилија.

Цени на храна

Кога се патува на некоја туристичка дестинација, ова е главно прашање. Исто така кога посетувате некое место, секогаш е интересно да се дегустира локалната храна.

Главниот совет кога сакате да дегустирате локална храна, избегнете ги рестораните и маркетите кои се наоѓаат во центарот на секој град и каде што има многу туристи. Најдете мали забутани ресторани, немора да ви биде ентериерот клучен за да го одберете ресторанот, поради тоа што таквите местенца секогаш можете да пробате локална храна за мали пари.

Ресторани

Овде ги овбјавуваме просечните цени на храна во ресторани, Овие цени може да варираат од место до место и од ресторан до ресторан.

Не заборавајте да оставите бакшиш на крај бидејќи таква е културата на ова место, а и самите келнери го очекуваат тоа од вас.

Маркети

Пазарење во маркети е одлучен начин да заштедите пари на храна и да имате вишок буџет за да искористите да видите што повеже места. Тука ви ги п0ретставуваме просечните цени за некои основни работи кои можете да ги купите по маркети.

Доколку сакате можете да купите и храна од улица, има доста Street Food  местенца каде можете да јадете паста од 6- 8 евра.

Цени на пијалоци на Сицилија

Кога сме на одмор сите сакаме да се прошетаме по ривиерата и да седнеме во некој кафич или ресторан на некоја добра пијачка.

Ресторани

Маркети

Доколку сакате да заштедите малку пари, неморате секој ден да седнувате по кафичи и пабови за да испете кафе или пиво, можете да си купите од маркети и да седнете на плажа и да уживате.

Ова се цените во маркет што можете да ги најдете

Поминете го ова лето различно од сите останати и посетете ја Сицилија 

 

logo