Превоз на островот Кефалонија и сè што треба да знаете за тоа

Превоз на островот Кефалонија и сè што треба да знаете за тоа

Од многу острови во Грција, Кефалонија се одликува со нејзината големина и природна убавина, па затоа не е изненадувачки што многумина го избираат овој грчки остров за нивните одмори. Кога станува збор за превозот на Кефалонија на островот е многу добро организиран, па ако не патувате на свое патување, лесно ќе успеете да го поминете целиот остров ако сте добро организирани и информирани.
За да стигнете до овој грчки остров, ќе треба да земете траект од брегот, па кога станува збор за Кефалонија, траектот е превозно средство што можете безбедно да го користите ако не патувате со авион. Кога ќе пристигнете на островот, можете да стигнете до вашата дестинација преку градски превоз, односно со автобус, но и со такси и изнајмување на автомобил.
Ако одлучите да го поминете одморот во Кефалонија, се советува да го посетите целиот остров за да ги истражите сите плажи, природни убавини и историски знаменитости на островот. Можно е да се посети островот на многу начини: со автомобил, со градски превоз, со брод или со велосипед. Подолу најдете се што ви треба да знаете за сообраќај и превоз во Кефалонија.

Автобусот Кефалонија како најпосакуван тип на транспорт
Кога станува збор за транспорт на Кефалонија на островот, кој е несомнено најповолен, е градскиот превоз. Постои јавен превоз во Кефалонија, кој е меѓуградски. Ако одите во Кефалонија, на централната автобуска станица KTEL во Агростоли можете да ги добиете сите неопходни и ажурирани информации во врска со превозот, цените и временските рокови. Официјално време на поаѓање на автобуси, како и цената на билетите во еден правец се променливи во природата, па затоа се препорачува да се провери точни информации на самото место кога ќе пристигне на островот, ако сакате да користите услуги за јавен превоз.

Меѓуградски линии во Кефалонија
На островот Кефалонија има приватни превозници, кои имаат автобуски линии кои возат низ целиот остров. За сите специфични информации во текот на летната сезона, за цени за превоз и за време на заминување, најдобро е да бидете информирани на нивната официјална веб страница или на самото место, кога ќе пристигнете на островот. Како пример, ја одбравме цената на еднонасочната карта за автобуската линија Ласи-Аргостоли, која изнесува 1,5 евра.

Кефалонија, изнајми автомобил – идеално превозно средство за островот
Кога станува збор за изнајмување на автомобили Кефалонија е остров, каде што има многу агенции кои нудат широк спектар на автомобили, па ако сакате да ги посетите сите убавини на островот сами, рент а кар е идеална опција за вас. Во близина на аеродромот има неколку агенции, Експрес рент а кар и јонски автомобили, додека во некои градови на островот можете да ги најдете агенциите кои ги нудат услугите за изнајмување автомобили.
Ако одлучите да изнајмите автомобил, внимавајте при возењето, за не мора да плаќате дополнителен трошок ако го оштетите автомобилот. Всушност, некои агенции не се наплаќаат дополнителни трошоци ако е оштетен автомобил, а некои даваат опција да се платат дополнителни 10 евра на ден за секој случај ако се случи штета, додека трошоците се многу многу повисока ако не платат 10 евра. Кога изнајмувате автомобил, прочитајте ги информациите подетално пред да одлучите за таа агенција и за изнајмување на автомобили од истата.
Сепак, кога станува збор за Кефалонија и да се изнајми автомобил, тоа е идеална опција за секој кој има возачка дозвола, на тој начин ќе може да посетите голем дел од островот во сопствената реализација и лични планови. Некои од агенциите за изнајмување на автомобили во Кефалонија се:

• Express rent a car
• Greekstones
• Ionian cars
• CBR
• Neptune
• Pefanis

Кефалонија ферибот и локален брод
Кога станува збор за Кефалонија, воздушниот транспорт те лишува од возењето со траект, а ако одите на островот со автомобил или со автобус, ферибот е возило за безбедно возење. Ако траектот е земен во предвид, Кефалонија е високо организиран остров кој е поврзан со крајбрежјето во текот на целата година, додека локалните бродови обично возат само во текот на летната сезона. Фериботите од брегот стигнуваат до пристаништето на градот. Траектите од брегот доаѓаат во пристаништето Порос и Сами, а најголемиот оператор е Кефалонијан Линии, така што сите тековни информации можат да се најдат на нивната официјална веб-страница, бидејќи часовите и цените се разликуваат од година во година.
Кефалонија е поврзана со Итака, Бари и Бриндизи во Италија, Василики и Нидри во Лефкада и Шинарија на Закинтос. Како пример, ние исклучиво тргнавме по возниот парк на Fiskard – Nidri (Лефкада) кој траеше само два часа, а чамецот три пати дневно, во 11:15, 15:45 и 20:15. Цената на едно возрасно билет за возрасни е 8,50 евра, додека за автомобил до 4,25 метри, цената е 35 евра.

Изнајмување на велосипеди и чамци за поактивни одмори
Ако сте активни љубители на одмор, Кефалонија е идеален остров за одмор и навистина нуди многу да ја посетите и да ја видите, па опцијата за изнајмување на велосипеди е идеална за вас. Трошоците за изнајмување велосипеди се движат од околу 10 евра дневно, но ако планирате да го користите овој начин на транспорт за неколку дена, цената на наемот е поповолна. Во Argostolion постојат неколку места за изнајмување велосипеди, но она што е интересно е дека постои варијанта која ви нуди можност да ви се донесе велосипед до посакуваната адреса, па можете да изнајмите велосипед и преку телефон.
Ако сакате да се возите на плажа и да имате дозвола за тоа, тогаш најдобро е да изнајмите брод и да патувате за четирите најубави плажи во Кефалонија. Во речиси сите места во Кефалонија можете да изнајмите моторни чамци кои се многу лесни за користење. Кефалонија е позната по своите плажи и мирното море.
Цените во Кефалонија не се многу поинакви отколку на другите грчки острови, така што ќе имате достапен одмор во Кефалонија. Без разлика дали патувате со лично возило, авион или автобус, Кефалонија е остров кој нуди многу опции за посета на целиот остров, па не грижете се за тоа. Па затоа започнете да се подготвувате за летото, да резервирате сместување и да уживате во незаборавната авантура загарантирана за вас на овој грчки остров.