5 Асоцијации за Шпанија на кои ќе се сетиме на прва

5 Асоцијации за Шпанија на кои ќе се сетиме на прва

Сите дестинации имаат одредена карактеристика, но малкумина кои имаат сопствен карактер. Атрактивноста на некои туристички дестинации не зависи само од неговата интересна понуда и можности за добар одмор за време на патувањето. Голем дел од ова е всушност е самиот карактер на дестиацијата, душата што ја има, и приказната што ја пренесува.

Шпанија како една од најстарите европски држави, дефинитивно има свој карактер и приказна, поседува мноштво карактеристики што ги паметиме на прва мисла. Тоа е главната причина за нејзината популарност и атрактивност што се случува веќе многу години, а причината зошто го избравме и прекрасниот Љорет де Мар како главна дестинација за 2019 година.

Во овој дух ги пребројавме 5-те први асоцијации во Шпанија за кои сме сигурни дека веднаш ќе се сетите кога ќе помислите на прекрасната Шпанија, нејзината живописност, бои и веселиот дух. Погледнете кои се тие пет асоцијации:

# 1 Фудбал – Мадрид и Барселона

Ооо да, тој познат фудбал. Целосно се очекуваше дека фудбалот прв падна на ум кога се знае дека  пред помалку од една недела, шпанскиот клуб – Реал Мадрид, кој во превод значи Кралски клуб, ја освои Лигата на Шампионите и постави и постави незаборавен рекорд од 11 титули на шампионите на стариот континент.

Ако ова не е доволно,што мислите за тоашто шпанскиите фудбалски клубови имаат рекорден број на титули освоени од сите европски натпреварувања.

Атлетико не е дури ни втор најголем фудбалски клуб во Шпанија, но тоа е веројатно појасна асоцијација во Шпанија – фудбалски клуб Барселона! Барселона доаѓа од истоименуваниот град кој веќе многу години имате можност да го посетите со сите знаменитости со Балкан Фан апсолвентските екскуризии. Како и од неодамна, со излетите на Љорет де Мар во Коста Брава. Поради тоа, Каталонија е исто така е плоден регион за фудбал, а Camp Nou, стадионот каде што игра фудбалскиот клуб Барселона, е еден од најпосетените туристички атракции во целокупната Каталонија, а и Шпанија. Не ја пропуштајте можноста да го посетите за лето 2016- Љорет де Мар.

# 2 Фламенко и црвена боја

Црвената боја како симбол на страста е нешто што совршено го опишува националниот танц на Шпанија –Фламенко и може да се каже за Шпанија како таква.  Црвената боја може да се види насекаде, освен што е доминантна боја на шпанското знаме, симболизирајќи ја нивната национална боја, а потоа како мотив  за архитектонски дизајн и национални фудбалски дресови во различни спортови, страствена или подобро да се каже фуриозно црвена боја е исто така  карактеристичен фламенско елемент или барем фустан, кој фламенко танчери го носат и совршено го претставуваат преку танц.

Црвен и долг фустан, совршено врзан коса на танчерките, страствени танчерски чекори, шпански класични гитари, симпатични вокални знаци, пеење и ракоплескње – со еден збор Фламенко.

Обидете се да не се заљубите во убавината на уметничките изразувања на уметниците од шпанската фламенко и фантастичните звуци на класичната гитара на фламенко. Тешко ќе можете да го направите тоа. Шпанците се свесни за тоа што ги прави уникатни и интересни, и многу знаат како да ги продадат на своите посетители. Затоа, очекувајте прилика да ги посетите шпанските вечери и фламенко точката кои се специјално организирани за сите туристи, како во театарот  и кабарето, така и во оквирот на ресторанските настани. Во секој случај – Целосна вечер на летувањето.

# 3 Море и шпански брег

Потребно ли е да зборуваме многу за едно он најпопуларните летнио дестинации е Шпанија? Причината за ова, секако, не се планинските врвови и убавата природа во внтрешноста на Шпанија, туку нејзините фантастични и долги брегови, шпанските острови и заливи. Ова е токму она на Коста Брава. Дивиот брег до која Балкан Фан ве води на летување.

Коста Брава беше избрана бидејќи има нешто посебно во себе што странците го признаваат веднаш штом ја видат сликата на Шпанија, дури и без информации за тоа. Слободниот бред на Шпанија со мали убави песочни заливи и карпи кои се пролеваат од водата,сеќавајќи се на времињата што треба да ги поминат со цел да насликате толку убава слика во природа.

Но, нема да одолговлекуваме многу за убавината на шпанскиот брег на Коста Брава и на плажите,бидејќи веќе ги презентираме деталите низ најубавите плажи на Љорет де Мар, а речи си и убавината на шпанската плажа несомнена,па ние само ќе речеме дека нивниот изглед ќе ве одува, поготово кога за прв пат ке легнете на влажниот песок и ќе погледнете наоколу.

Она што е посебно интересно е начинот на кој историјата е испреплетена со летните дестинации во Шпанија, и за ова тие се добар пример за фантастична тврдина која се издига над морето и морски градови, како што се оние во Љорет.

# 4 Шпански серија, но реални

Шпанските серии често сакаме да ги повикуваме сите латиноамерикански серии иако тие навистина не се. Изгледот и квалитетот на шпанските кинометографии се сосема поинакви од она што ние го нарекуваме шпанска серија или филм, па покрај тие латино амерички сапуници, сите горе долу помислуваат на Шпанија, одма помислуваме и на чувените шпански серии:

  • Серанови,
  • Un Paso Adelante,
  • Rebelde Way и други.

Многумина од нас израснале со познатите серии, кое домашното производство се обидува да го процесира, иако не е многу успешно. Идејата за академија со мноштво луѓе кои живеат заедно, студираат, танцуваат и се забавуваат секогаш беше примамливо. Нешто слично на лето за млади им овозможува на младите луѓе да станат независни и да поминат незаборавно со своите врсници.

Во секој случај, некои Шпански хорори и драми се надалеку познати, некои од нив освојувале и Оскар за најдобар странски филм баш како што тоа го правеа и италјаните. Така да квалитетот на шпанските филмови е незаменлив.

# 5 Шпански вина

Шпанија е познатат како татковина на вина. Отприлика рамо со рамо заедно со Италија и Франција, чии вина се сметаат за најквалитетни врсти на светот. Како што Сицилија поседува препознатливо вино Marsala, така и Шпанија има мноштво различни врсти на вино кои се разновидни производства и се произведуваат широко низ Шпанија. Од  јужните врели краишта па се до северните предели земји на западот и истокот, а измеѓу останатото и до Коста Брава. Посебно е познато врстата на слаткото вино Seri, кои има најразновидни видови и брендови како: Fino, Oloroso, Manzanilla, Amontillado и многу други.

Од моментот на настанување на Европската унија и стандардизација во областа на трговија и производите, само јужниот регион на Шпанија му е доделено ексклузивно право на  правото на виното Seri. Колку се познати шпанските вина, зборува и историскиот чин која зборува уште во времето на Римјаните и Римското царство, квалитетов на шпанското вино е препознаено и употребено во целата Римска Империја и Медитеранот. Ова не е мала работа, знаејќи како патот и трговијата се одвива пред 2000 години.

Заедно со оваа асоцијација сосема сигурно би можеле да се додадат шпанските корида, метадори и бикови, али сепак мислам дека овие 5 асоцијации се главни. Што мислите, дали ја издвоивме суштината кога станува збор за првите асоцијации при помислата на Шпанија или вие би промениле и би додале некои? Тргнете со нас на летување и уверете се во карактерот на Шпанија кој не го поседува ниедна друга Европска земја освен таа.

Понуда на неделата